Važnost boravka djece na zraku

Vratimo li se 50 godina unazad vjerojatno ćemo primijetiti kako je boravak djece na zraku bio mnogo veći nego danas, kako je on zapravo ispunjavao većinu dječjeg dana, igre, druženja, a s time i uvelike utjecao na njihov razvoj. Zašto danas, kada je naše društvo puno razvijenije i kada o svijetu i životu oko nas znamo puno više, zanemarujemo neke od temeljnih postavki zdravog življenja?! Vremena se mijenjaju, rekli bi mnogi. Tehnologija nam je omogućila nove doživljaje i pojednostavila život, no ne smijemo dozvoliti da nas, a osobito naše mališane odvuče od važnih segmenata potrebnih za rast i cjelokupan razvoj.

Boravak na zraku nužno je djeci omogućiti prvenstveno radi očuvanja zdravlja, razvoja imuniteta i zadovoljavanja djetetove potrebe za kretanjem.

Boravak djece na otvorenom dio je svakodnevnih aktivnosti u dječjem vrtiću, a ako vremenski uvjeti dozvoljavaju odgojiteljice ciljano planiraju i aktivnosti na otvorenom koje potiču cjelokupan psihofizički razvoj, razvoj dječjeg mozga, razvoj krupne motorike, spoznajni razvoj,  jačanje imuniteta, opuštanje djece,…

Cilj boravka na zraku je poticanje razvoja svih razvojnih područja kroz ostvarivanje nesputane igre. Djeca koja borave na svježem zraku samostalnija su, bolje spavaju, lakše se koncentriraju, jačaju društvene vještine, fizički su spretnija, a razvijaju i veće razumijevanje za prirodu i okoliš.

Djeca vole otvoren prostor jer odgovara prirodi njihova učenja, ona su iskonski povezana s prirodom, a vanjskim prostor je izvorni i prirodni djetetov kontekst u kojem dijete može učiti svim osjetilima.

U mlađoj skupini „Ježići“ ovih dana iskoristili smo lijepo vrijeme te smo svakodnevno pomno planirali aktivnosti na otvorenom.

Širok opus aktivnosti pridonio je nastanku predivnih fotografija na kojima možete vidjeti djecu kao male istraživače u igri povećalima,  djecu kako treniraju spretnost skačući u vrećama, igraju „Školice“ te pravilno sunožno poskakuju i doskakuju, treniraju ravnotežu i spretnost prenoseći plodove jeseni na drvenim žlicama, istražuju kosinu spuštajući plodove kroz drveni tobogan (opažaju koji plodovi brže putuju, a koji sporije i zašto je to tako), …

Njihova nasmijana lica dočaravaju povezanost s prirodom i njenim skladom, njihovu sreću i zadovoljstvo.

 

 

                                                            Tekst pripremila

                                                             Odgojiteljica Ana Lončar