Pet moćnih rečenica koje bi svako dijete trebalo često čuti od roditelja - članak

Roditelji najviše utječu na rast samopouzdanja svoje djece. Način na koji se roditelji ponašaju i komuniciraju s djecom utječe na razvijanje njihova karaktera, a primjena određenih rečenica može biti vrlo poticajna u dječjem razvoju.

Poticanje učenja na pogreškama, pokazivanje istinskog interesa slušanjem, hvaljenje truda umjesto rezultata, izražavanje ljubavi i uključivanje djece u rješavanje problema odlični su načini na koje se može utjecati na napredak djece. 

„Kada griješimo učimo nove stvari“

Potaknite dijete da na neuspjeh gleda kao na trenutke poučavanja, a ne nužno kao na loše situacije u svom životu.

Djeca trebaju shvatiti da je griješiti prirodno te da je to normalan dio učenja, a ne trebaju se bojati neuspjeha.

Kao roditelj podsjetite ih da je neuspjeh dio života čak i najuspješnijih pojedinaca i da je to ono što nas tjera da rastemo.

„Pažljivo te slušamo“

Stvari se uistinu mogu promijeniti nabolje kada roditelji pokažu djeci da se istinski zanimaju za njih, njihove interese i probleme. Djeca su sklonija izraziti svoje ideje i osjećaje kada osjećaju da ih netko zapravo sluša. Izreka poput „Pažljivo te slušamo“ pokazuje da roditelji iskreno žele čuti što njihova djeca imaju reći, što potiče raspravu i uspostavlja povjerenje.

„Ponosni smo na tvoj trud“

Pohvala za trud, a ne učinak, mogla bi potaknuti djecu da nastave pokušavati bez obzira na ishod. Kada roditelji hvale trud svoje djece, uče ih da je izdržljivost važnija od savršenstva. Bilo da postignu gol u nogometu ili satima rade na nekom projektu, dajte im do znanja da vidite i cijenite njihov trud.

„Volimo te takvog kakav jesi“

Ovo je jedna od najvažnijih poruka koje dijete može čuti.

U svijetu punom usporedbi i natjecanja, djeca moraju znati da su bezuvjetno voljena. Ova jednostavna izjava jača njihovo samopoštovanje i daje im samopouzdanje da budu ono što jesu, bez straha od osude.

„Pronađimo rješenje zajedno“

Kako djeca odrastaju, njihovo uključivanje u rješavanje problema može ih osnažiti. Učite djecu da su prepreke prirodni dio života i da njihovo postupno prevladavanje potiče napredak. Kada im, kao roditelji, ponudite da zajedničkim snagama pronađete rješenje, dajete im do znanja da su cijenjeni članovi obitelji i da su važni pri donošenju odluka.


Tekst pripremila: odgojiteljica Ana Lončar