Pčele - aktivnosti u skupinama Rode i Lavići

U mjesecu svibnju, 20. dana u mjesecu – obilježava se Svjetski dan pčela. Zašto su nam ove tako male životinjice toliko važne? Upravo ovi mali „zujavi“ kukci glavna su podrška našem eko sustavu. Pčele oprašuju biljke što omogućava rast ploda – bez ovog procesa, morali bi se odreći skoro trećine hrane koju konzumiramo. Ali ne samo to, svi znamo da je čaj mnogo ukusniji uz med – još jedan nezamijenjiv pčelinji proizvod.

Kroz cijeli mjesec svibanj u DV Lekenik, odgojiteljice su djeci kroz brojne aktivnosti približile veliku važnost ovih životinjica za naše živote. Edukativni filmići bili su odličan način podizanja interesa i motivacije za znanjem o pčelicama. S djecom smo nakon njih igrali kviz znanja koji je u njima probudio natjecateljski duh.

Djeci najzanimljivija aktivnost bila je posjet djeda, našeg dječaka Ivana, koji se bavi pčelarstvom. Donio nam je pravo pčelarsko odijelo koje su djeca rado isprobala, pokazao im jednu od svojih košnica, a zatim s njima odigrao i pokretnu igru pčelica.

Još neke od aktivnosti bile su – izrada plakata, matematičke igre, prenošenje peludi sa cvijeta na cvijet (palenta), proučavanje pčelinih krila na svjetlećem stolu. Sve ove igre i aktivnosti omogućile su nam stvaranje brojnih spoznaja o pčelama i koliko su one zapravo za nas važne!

 

Ivona Brodarić – odgojiteljica mješovite skupine