Realiziran prvi ciklus radionica pod nazivom „Igrajmo se zajedno“ u suradnji sa SOS Dječjim selom Lekenik

Magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Lekenik Ivana Pavišić i Mirjana Božić su u suradnji sa SOS dječjim selom Lekenik (Anamarijom Adamek, voditeljicom SOS Društvenog centra i Renatom Matković, odgojiteljicom Male igraonice) osmislile i sukoordinirale projekt „Igrajmo se zajedno“. 

Projekt je namijenjen djeci korisnicima Dječjeg vrtića Lekenik i djeci Male igraonice Društvenog centra SOS dječjeg sela Lekenik. Igraonice se održavaju jednom mjesečno uz različite raznovrsne poticaje koje odgojiteljice osmišljavaju prema interesima i  razvojnim mogućnostima djece, a sve s ciljem poticanja radoznalosti, veselja i zabave.

U zajedničkoj igri i aktivnostima djeca se međusobno druže, podržavaju i pomažu jedni drugima. Tako na različite načine razvijaju i usavršavaju svoje socijalne vještine i jačaju kvalitetne odnose među vršnjacima. Aktivnosti koje odgojiteljice nude djeci su pomno osmišljene kako bi se uz njih razvijale različite vještine.

Prva igraonica bila je bazirana na razvoju motoričkih vještina. Djeca su uz motorički poligon uvježbavala koordinaciju, ravnotežu, snagu, gipkost i izdržljivost te jačala svoje motoričke sposobnosti. Na drugoj igraonici djeca su uz pomoć kolaž papira, škarica i ljepila izrađivala različite letjelice te isprobavala njihovu funkcionalnost. Te aktivnosti su dio STEM područja u kojima djeca istražuju, proučavaju, zaključuju te zajednički dolaze do novih spoznaja suradničkim učenjem i povezivanjem znanja. Treća igraonica osmišljena je kao niz natjecateljskih igara vodom, gel kuglicama te elementima ispunjenim vodom uz različite zadatke. Voda kao poticaj je uvijek atraktivna djeci, a uz prenošenje vode kanticama, ulijevanje i punjenje u boce različitog volumena u ljetnim danima posebno je kod djece izazvala radost i motivaciju za igrom. Za kraj zajedničkog susreta odgojiteljice su pripremile različite štrcaljke ispunjene bojom kojim su djeca oslikavala platno i velike papire na tlu. Istraživali su nastajanje i miješanje boja te se dobro zabavili. Aktivnosti su nastavljene i u prostoru vrtića u narednom razdoblju.

Promatrajući interes i motivaciju djece u aktivnostima, njihovo druženje i kvalitetu socijalnih interakcija uvidjele smo kako je projekt vrlo dobro osmišljen te će se nastaviti i sljedeće pedagoške godine što nas silno raduje.

 

Tekst pripremile: Mirjana Božić, mag.praesc.educ.

                             Ivana Pavišić, mag.praesc.educ.