Rođendanski tjedan u Dječjem vrtiću Lekenik

Dječji vrtić Lekenik rođendan slavi 20. travnja, a ove godine po prvi puta slavljenički duh proteže se cijeli tjedan. Organizirane su aktivnosti za djecu, roditelje i posjetitelje, a rođendanski tjedan Vrtića zaključili smo sudjelovanjem polaznika Vrtića na proslavi Dana Općine u subotu, 22. travnja.

U ponedjeljak, 17. travnja, održan je roditeljski sastanak na kojemu su odgajateljice Ćosić i Čović prezentirale pripremu za polazak u školu kroz odgojno-obrazovni rad. Na roditeljskom sastanku odgajateljice su roditeljima stručno i profesionalno prikazale na koji način se djecu u vrtiću od najranije dobi priprema za polazak u školu. Prisutnima su prezentirale koje su to praktične vještine koje bi djeca trebala svladati prije polaska u školu. Također su navele navike koje bi djeca do polaska u školu trebala usvojiti, a koje se odnose na zdravstveno-higijenske navike, navike kulturnog ponašanja, navike opće organiziranosti, točnosti i reda, navike učenja – intelektualni rad te prednosti uključivanja u sudjelovanje u životno-praktičnim i radnim aktivnostima u skladu s dobi djeteta. Sa svime navedenim se, već od najranije dobi, djeca susreću u vrtiću. Odgajateljice Čović i Ćosić su, iz perspektive odgajateljica djece predškolske dobi, prisutnima pojasnile što se podrazumijeva spremnošću za polazak u školu te ih informirale s mogućnošću odgode početka školovanja za godinu dana ili prijevremenog upisa u školu. Kroz razvojne zadaće i aktivnosti koje se realiziraju u vrtiću, prisutnima su prikazale kako se potiče razvoj djece, i to: socioemocionalni razvoj, spoznajni razvoj, tjelesni i psihomotorički razvoj, govorno-jezični razvoj, vizualno-komunikativni i slušno-glazbeni razvoj. Prisutni roditelji imali su priliku vidjeti fotografije koje prikazuju aktivnosti u kojima su njihova djeca sudjelovala tijekom ove pedagoške godine, ali i tijekom cjelokupnog boravka u Vrtiću.

Obilježavanje rođendanskog tjedna nastavljeno je prezentiranjem rada u posebnom programu s ranim učenjem engleskog jezika. U prostoru sobe dnevnog boravka skupine s posebnim programom ranog učenja engleskog jezika, u područnom objektu Vrtića, zainteresirani posjetitelji imali su priliku saznati sve informacije o prednostima ranog učenja stranog jezika kao i o načinu rada mješovite skupine s posebnim programom ranog učenja engleskog jezika. U Dječjem vrtiću Lekenik program ranog učenja engleskog jezika provodi se u jednoj mješovitoj odgojno-obrazovnoj skupini te je organiziran za djecu od navršene treće godine života do polaska u školu. Odgajateljice Kadić i Turek prikazale su poticaje i aktivnosti koje koriste u neposrednom radu u odgojno-obrazovnoj skupini, aktivnosti koje djeci pomažu u pripremi za polazak u školu kao i načine suradnje s roditeljima i društvenom zajednicom. Posjetitelji su imali priliku vidjeti prikaz uspješno provedenih projekata tijekom prethodnih pedagoških godina, a odgajateljice Kadić i Turek pripremile su i brojne knjige, slikovnice, slikopriče na engleskom jeziku koje koriste u radu.

Povodom obilježavanja rođendanskog tjedna, u srijedu smo organizirali Dan otvorenih vrata te su svi zainteresirani posjetitelji imali priliku vidjeti kako izgleda dan u našem Vrtiću, koje se aktivnosti provode te na koji način Vrtić živi. Odgajateljice su pripremile brojne aktivnosti u kojima su djeca uživala, a prostor Vrtića bio je bogato ukrašen balonima i dječjim radovima te je cijeli dan bio posebno prožet pjesmom i plesom - jednom riječju: radošću.

Slavljeničko raspoloženje se nastavilo i u četvrtak. Za djecu je organizirana proslava rođendana Vrtića u centralnom objektu gdje su sva djeca uživala u zajedničkim, pomno planiranim aktivnostima. Naravno, rođendanska torta neizostavan je dio proslave tako da je djeci za užinu bila poslužena ukusna rođendanska torta.

Proslava rođendana za drage goste i prijatelje Vrtića organizirana je u našem područnom objektu u Osnovnoj školi Mladost. Nakon što je zdravstveni voditelj Vrtića, gospodin Alen Sadiković, pozdravio sve prisutne i najavio program, kratkim govorima obratili su se ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik, gospođa Mirjana Božić te načelnik Općine Lekenik, gospodin Ivica Perović koji su iskazali zadovoljstvo radom Vrtića i kvalitetom odgojno-obrazovnog rada. Također su naveli kako se nadaju da će novi vrtić, čija se izgradnja očekuje u budućnosti, kapacitetom zadovoljiti potrebe svih stanovnika Općine Lekenik. Djeca u godini pred polazak u osnovnu školu koja pohađaju stariju odgojno-obrazovnu skupinu i skupinu s posebnim programom ranog učenja engleskog jezika u pratnji odgajateljica Benko, Pavišić i Turek prisutnima su otpjevala himnu Vrtića pod nazivom Moj vrtić Lekenik, a potom je dječak Tino Mišković uz pomoć načelnika Perovića odrezao prvi komad rođendanske torte. Nakon toga je reproduciran videozapis u kojemu su gosti imali priliku vidjeti aktivnosti koje se realiziraju u vrtiću, načine na koje Vrtić surađuje s vanjskim ustanovama kao i načine na koje se prezentira rad Vrtića u društvenoj zajednici, a potom je uslijedilo druženje uz zakusku.

Radni tjedan završen je Veselim petkom, danom u tjednu kada djeca mogu donijeti svoje igračke u vrtić. Osim toga, održana je i projekcija filma Čudesna šuma u kojoj su uz neizostavne grickalice – kokice, uživala djeca iz vrtićkih odgojno-obrazovnih skupina.

Rođendanski tjedan Vrtića zaključen je na proslavi Dana Općine u organizaciji Općine Lekenik i Turističke zajednice Općine Lekenik. Djeca iz srednje mješovite odgojno-obrazovne skupine u pratnji odgajateljica Čović i Ćosić predstavila su se izvedbom recitacije uz pokrete ruku pod nazivom „Drvo“. Potom su nastupala djeca iz skupine s posebnim programom ranog učenja engleskog jezika u pratnji odgajateljica Kadić i Turek s točkama „One Little Finger“. Djeca iz starije mješovite odgojno-obrazovne skupine nastupala su u pratnji odgajateljica Benko i Pavišić s pjesmom „Prijatelji“. Još jednom uspješnom suradnjom s Općinom Lekenik i Turističkom zajednicom Općine Lekenik ovim glazbeno-scenskim nastupom zaključena je proslava rođendanskog tjedna Dječjeg vrtića Lekenik.

Tekst pripremila Marina Antunović, mag. paed. et soc. i Mirjana Božić, mag. praesc. educ.