Tisuću ptica

Tisuću ptica je još jedna u nizu prekrasnih slikovnica iz projekta „Naša mala knjižnica“ koju čitaju djeca i odgojiteljice srednje i starije skupine. Priča je to o kralju koji je usamljen i jedino mu pjev ptica mami osmijeh na lice. No, bez obzira na sve njegovo bogatstvo i raskoš koju ima, ptice ne pjevaju u krletki već u slobodi.

Ova slikovnica potaknula je djecu i odgojiteljice na osmišljavanje različitih aktivnosti. Zajednički su izradili plakat o dvorcu i vrtu iz priče dokumentirajući dijelove priče na različite načine- crtežom, pisanjem i usmenim opisivanjem događaja i emocija koje su uočili. Istražujući vrste ptica, njihova staništa i obilježja djeca su uz enciklopedije, fotografije i dokumentarne filmove usvojila nove spoznaje o pticama stanaricama i selicama, zašto neke ptice ostaju u svojim krajevima i kako preživljavaju te zašto pojedine ptice sele u toplije krajeve.

Uz različite likovne tehnike djeca su razvijala svoju kreativnost i maštu te izrađivala krletke za ptice te od neoblikovanog materijala i kolaža izradili stablo i šarene ptičice.

Kako bi pticama stanaricama pomogli u preživljavanju zimi, djeca su od kora polovice naranči te češera izradila hranilice. U suradnji s roditeljima prikupili su različite sjemenke kojima su ispunili hranilice, postavili ih na stabla u dvorištima vrtića te željno iščekivali ptičice gledajući ih tiho kroz prozore. Brinući se o pticama djeca su razvijala empatiju i odgovornost prema drugim bićima.

Djeca su uz pomoć odgojiteljica izradila optičku igračku Thaumatrope koji ih se posebno dojmio. On funkcionira na principu brze rotacije kartona rukom na kojem su crteži. Brzim pokretanjem dviju slika stvara se iluzija kao da nastaje animirani film. Tako su se djeca uz jednu zanimljivu aktivnost više približila medijskoj pismenosti.

Tekst priredila: Ivana Pavišić, odgojitelj mentor u starijoj skupini