Maskenbal u Dječjem vrtiću Lekenik

Već tradicionalno, svake godine, u našem vrtiću pripremamo se za maskenbal. Djeca se posebno vesele vrtiću u veljači kad je sve šareno i puno smijeha. To je vrijeme maskiranja, zabave, plesa i starinskih običaja. Staro je vjerovanje da se maskama ljudi štite od nesreće i svega onoga čega se boje. Maškare u vrtiću su prilika za dijete da na različite načine iznese svoje strahove, preruši se u različite likove te se suoči s onime što ga plaši, zbunjuje ili pak stvara osjećaj snage i radosti. Rad na emocijama je vrlo bitno područje djetetova razvoja te su odgojiteljice u ovom periodu osmišljavale niz raznolikih aktivnosti vezanih uz socio-emocionalni razvoj djeteta.

Odgojiteljice starije odgojno-obrazovne skupine, srednje odgojno-obrazovne skupine i odgojno-obrazovne skupine s programom ranog učenjem engleskog jezika organizirale su radionice - druženja s roditeljima i djecom vezane uz temu maskenbala. U ugodnoj atmosferi i međusobnom druženju izrađivali su maske na određenu tematiku. Jedni su izrađivali prijevozna sredstva, drugi afričke maske, a treća skupina stvarala je različite snjegoviće. Dvije skupine odlučile su svoje maske predstaviti na maskenbalu 19. veljače, u Društvenom domu Lekenik, u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lekenik. Djeca su pritom počašćena krafnama, sokovima i čajem, a animatori su djeci svakako omogućili jedno novo iskustvo.

Maske su oduševile brojne posjetitelje, a djeca su bila ponosna na sebe i svoje roditelje jer su zajedničkim snagama izradili unikatne maske te su vrlo uzbuđeno čekala proglašenje pobjednika i odabir najbolje maske. Djeca srednje odgojno-obrazovne skupine osvojila su prvu nagradu s temom promet, dok su djeca iz odgojno-obrazovne skupine s programom ranog učenja engleskog jezika za svoje snjegoviće osvojila drugo mjesto. Nagrade su bile vrlo zanimljive te su različite didaktičke igračke i slatkiše s radošću ponijeli u vrtić.

Raspjevano, šareno i veselo bilo je i zadnji dan maskenbala kojeg su djeca i odgojiteljice obilježili u centralnom objektu Vrtića. Djeca su se prerušila u različite kostime te uživala uz pjesmu, ples i međusobno druženje. Po završetku zasladila su se finim krafnama.

Tekst napisale Nataša Kadić, odgojiteljica u programu engleskog jezika i Ivana Pavišić, odgojiteljica mentorica u starijoj odgojno-obrazovnoj skupini