Prosinac u Dječjem vrtiću Lekenik

Tijekom prosinca smo u Dječjem vrtiću Lekenik planirali i realizirali brojne aktivnosti kojima smo se pripremali za božićno razdoblje. Veći dio njih bio je humanitarnog karaktera te smo na taj način sumještanima nastojali uljepšati božićne blagdane, a kod djece poticati razvoj empatije, samosvijesti, samopoštovanja, društvenosti, svijesti o drugima i njihovim potrebama. S obzirom na to da Dječji vrtić Lekenik ove pedagoške godine sudjeluje u međunarodnom projektu Naša mala knjižnica koji je usmjeren na promicanje čitanja među djecom vrtićke i školske dobi, prateći temu knjige „Plava patka“ koju smo obrađivali u srednjoj odgojno-obrazovnoj skupini i starijoj odgojno-obrazovnoj skupini, isplanirali smo brojne aktivnosti usmjerene na poticanje humanosti, empatije i brige o drugima.

Kroz niže navedene aktivnosti poticali smo razvoj svih vrsta djelatnosti navedenih u Programskom usmjerenju odgoja i obrazovanja predškolske djece. Uključivanjem članova obitelji i šire društvene zajednice u odgojno-obrazovni rad nastojali smo povezati obiteljsko i izvanobiteljsko iskustvo djeteta, senzibilizirati djecu za brigu o potrebitim članovima zajednice, a sve to vodeći računa o poštivanju djetetovih interesa kod uključivanja u aktivnosti.

Prosinačke aktivnosti otvorili smo 1. prosinca 2022. godine održavanjem Večeri matematike u suradnji s Hrvatskim matematičkim društvom. Kroz organiziranje brojnih radionica nastojali smo na zabavan i zanimljiv način poticati pozitivan stav prema matematici. Osmislili smo i kreirali radne centre s matematičkim igrama i zadacima, a u aktivnostima su sudjelovala djeca, roditelji, SOS mame, SOS tete i odgojitelji starije i mlađe odgojno-obrazovne skupine. Ovakvim aktivnostima pokazali smo koliko matematika može biti zabavna uz igru te koliko je važno poticati predmatematičke vještine od najranije dobi. Djeca su bila oduševljena ponuđenim igrama te su ih ponavljala nekoliko puta. Na kraju Večeri matematike svako dijete dobilo je diplomu za sudjelovanje u aktivnostima.

S pripremama za dolazak svetog Nikole započeli smo još krajem studenog. 29. studenog 2022. godine mlađu odgojno-obrazovnu skupinu posjetio je Lukin djed koji je prisutnoj djeci ispričao kako se on pripremao za dolazak svetog Nikole kad je bio dijete. Djeci je pričao o dobrom i lošem ponašanju, sva djeca su ga pozorno slušala, a potom i pričala o vlastitom iskustvu pripremanja za dolazak svetog Nikole. Lukin djed je svu djecu počastio slatkim darovima na čemu su se djeca zahvalila. Svojim osmjesima i veseljem razveselili su našeg gosta te se radujemo budućoj suradnji i uključivanju u odgojno-obrazovni rad.

Nakon što su se djeca uz razne aktivnosti pripremala za njegov dolazak, 6. prosinca posjetio nas je sveti Nikola. Djeca su ga željno iščekivala i dočekala pjesmicom „Sveti Niko svijetom šeta, traži djecu svoju“. Oduševljenje dolaskom svetog Nikole djeca nisu skrivala, a on je doveo i svoga pomoćnika – općinskog načelnika, gospodina Ivicu Perovića. Djeca su svetom Nikoli ispričala nešto o darovima koje im je ostavio doma u čizmicama, a on ih je zauzvrat nagradio prigodnim slatkišima. Djeca su svetog Nikolu i njegovog pomoćnika ispratila uz obećanje da će biti dobri kako bi ih posjetili i nagradili i iduće godine.

U srednjoj odgojno-obrazovnoj skupini, Lavićima, je 7. prosinca održana božićna radionica za djecu i roditelje. Radionici se odazvalo 15-ak roditelja što ukazuje na spremnost roditelja na suradnju i izgradnju partnerskog odnosa. Božićna radionica izgledala je kao prava rezidencija Djeda Božićnjaka – vrijedne ruke na sve strane, veliki osmjesi, radna, ali vesela atmosfera te mnoštvo božićnih motiva. Djeca, roditelji i odgojiteljice izrađivali su razne božićne ukrase – male boriće, drvene kućice i ukrase za bor, okvire za slike, drvene jaslice,... Broj izrađenih predmeta je duplo premašio broj sudionica radionice, a svi predmeti predviđeni su za humanitarnu aukciju za udrugu „OSIT“ – Anđeoska srčeka iz Letovanića.

Djed Božićnjak ove nas je godine posjetio malo ranije nego inače. 9. prosinca je u sklopu projekta „Dječje maštaonice“ koji realiziramo u suradnji sa SOS Dječjim selom Lekenik u prostoru njihovog Društvenog centra u izvedbi Teatra Gavran održana božićna predstava „Bjelobradi nosi darove“. Predstavi su prisustvovala djeca polaznici Vrtića, programa predškole van redovitog programa te dio djece štićenika SOS Dječjeg sela Lekenik predškolske dobi. Bjelobradi, njegova pomoćnica te dječaci Bambus, Janko i Muki likovi su predstave koja je oduševila sve prisutne gledatelje. Ova vesela i razigrana predstava nosi poruku da se dobrota nagrađuje, a zločestoća osuđuje. Cilj predstave je potaknuti djecu na razvoj moralnog prosuđivanja, pozitivan stav prema drugoj djeci i prihvaćanje različitosti. Nakon predstave je Djed Božićnjak djecu nagradio prigodnim darovima, a oduševljenje koje je nakon toga uslijedilo bilo je mjerljivo brojem dječjih osmijeha.

12. prosinca posjetili su nas fotografi iz foto-studia Tušek. Organizirali smo fotografiranje za svu djecu polaznike Vrtića i programa predškole, a fotografije, magneti, privjesci i kalendari koji su nam stigli za nekoliko oduševili su i djecu i roditelje.

Božićna radionica u skupini s programom ranog učenja engleskog jezika održala se 12. prosinca. Roditelji su nekoliko dana prije radionice s matičnim odgojiteljicama dogovorili kako će zajedno prikupiti dio materijala za izradu kostima u kojima će djeca nastupati na božićnom koncertu koji će biti održan u organizaciji Općine Lekenik. Odaziv na radionicu je bio odličan, a djeca su uz pjesmu i ples osmislili i zajedničkim snagama s roditeljima napravili božićne kostime.

Na blagdan svete Lucije, 13. prosinca, stariju odgojno-obrazovnu skupinu posjetila je gospođa Kadić, Markova baka. Djeci je ispripovijedala o običajima u našem kraju koji su vezani za blagdan svete Lucije. Ispričala je na koji način se sije pšenica, što joj je potrebno za rast, što taj običaj predstavlja te kako su djeca pomagala starijima u vrijeme blagdana. Djeca su imala mnoštvo pitanja te su vrlo zainteresirano upijala savjete Markove bake kako bi pšenica što bolje izrasla. Iznosili su svoja iskustva i znanje o tome što je biljci potrebno za rast te kako će je njegovati. Dolaskom Markove bake u odgojno-obrazovnu skupinu, otvorili smo vrata izgradnji partnerskog odnosa s cijelim obiteljima, a ne samo s roditeljima kako bi svi zajedno na najbolji mogući način doprinijeli razvoju naše djece.

Sredinom prosinca su u Vrtiću, u duhu izgradnje partnerskog odnosa s obiteljima i uključivanja obitelji u odgojno-obrazovni rad, u popodnevnim satima roditelji svakodnevno djeci čitali božićne priče i bajke. Tom prigodom je i prostor polivalenta Vrtića prikladno uređen kako bi se i na taj način dočarala topla, božićna atmosfera. Roditelji su svesrdno podržali inicijativu i uključili se, a čitanju priča prisustvovala su djeca iz svih odgojno-obrazovnih skupina. Djeca su bila ponosna jer su baš njihovi roditelji čitali priče, a one su imale poseban utjecaj na svu djecu. Bile su to drugačije i posebne, priče s prstohvatom roditeljskog čarobnog praha. Čitanju priča su se uključile Paulina majka, Ivanova majka, Nikina majka, Vitina majka, Mateova majka, Tinova i Lucijina majka, Anina majka, a priču je čitala i Vitina sestra Dora koja pohađa 2. razred osnovne škole.

Početkom prosinca je na inicijativu odgojiteljica pokrenuta akcija prikupljanja hrane i higijenskih potrepština za stare i nemoćne župljane župe svetog Ivana Krstitelja u Lekeniku. Ispred svake sobe dnevnog boravka u centralnom i područnim objektima bile su postavljene kutije predviđene za prikupljanje donacija. Odaziv za sudjelovanje u akciji je bio iznad svih naših očekivanja, a potrepštine smo prikupljali do 14. prosinca. Taj dan je domar Vrtića dostavnim vozilom prevezao prikupljene proizvode do crkve Svetog Ivana Krstitelja, a djeca srednje i starije odgojno-obrazovne skupine su u pratnji odgojiteljica i pedagoginje prošetala do crkve. Ispred crkve ih je dočekao velečasni Tugomil Radiček, koji se prije svega zahvalio na vrijednoj donaciji, velikom srcu djece i roditelja te Vrtiću kao ustanovi, koji od najranije dobi uči djecu kako ovaj svijet možemo učiniti ljepšim i boljim te da nam nisu potrebne velike stvari već mala djela ljubavi. Djeca su uz pomoć svojih odgojiteljica, domara i svećenika unijela u crkvu sve pakete.

Božićnu radionicu u jasličnoj odgojno-obrazovnoj skupini održala je 19. prosinca matična odgojiteljica odgojno-obrazovne skupine, Ivona Brodarić, a odazvalo se 6 obitelji. Važno je napomenuti da je taj tjedan i dolaznost djece u vrtić bila nešto slabija iz zdravstvenih razloga. Ponuđeni su pedagoški neoblikovani materijali i ostali materijali koje je osigurao Vrtić, a roditelji i djeca izrađivali su ukrase za svoja božićna drvca. Uz božićne pjesme na radionici je bila opuštena, prijateljska atmosfera uz mnoštvo smijeha i razgovora.

Božićni koncert u organizaciji Općine Lekenik održan je 20. prosinca u prostoru Osnovne škole Mladost, Lekenik. U bogatom programu koncerta su, uz izvedbe kulturno-umjetničkih društava, nastupala i djeca polaznici Dječjeg vrtića Lekenik. Svojim raznolikim izvedbama, djeca srednje odgojno-obrazovne skupine, starije odgojno-obrazovne skupine i odgojno-obrazovne skupine s programom ranog učenja engleskog jezika, ugrijala su srca publike i izmamila im osmijeh na lice.

Osmislili smo i realizirali božićnu dobrotvornu aukciju te prikupljali sredstva za Udrugu OSIT – Anđeoska srčeka Letovanić. 20. prosinca je na ulazu u centralni objekt postavljen stol na kojemu su izloženi ukrasi koje su djeca, roditelji i djelatnici Vrtića izradili na radionicama održanima u prosincu. Također smo postavili i kutijicu predviđenu za prikupljanje dobrovoljnih priloga, a 13. siječnja smo prikupljena sredstva predali gospođi Snježani Kušan, predsjednici Udruge. Prikupljeno je 607 kuna te se i ovim putem zahvaljujemo svima koji su na bilo koji sudjelovali u aukciji. U dogovoru s predsjednicom Udruge, namjeravamo nastaviti suradnju te na taj način doprinijeti razvoju društvene zajednice.

Detaljnije informacije o pojedinim aktivnostima možete pronaći na našoj internetskoj stranici https://www.vrtic-lekenik.hr/.

Tekst pripremila Marina Antunović, stručna suradnica pedagoginja u suradnji s odgojiteljicama Ivanom Pavišić, Ivonom Brodarić, Natašom Kadić, Silvijom Čović i Nevenkom Brleković