Sigurno u školu s HAK-om

Hrvatski autoklub s udruženim autoklubovima organizira tradicionalnu prometno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. U provedbu cjelokupnih aktivnosti uključeni su Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Grad Zagreb.

Djeca srednje odgojno-obrazovne skupine s odgojiteljicama Ivanom Ćosić i Silvijom Čović, djeca starije odgojno-obrazovne skupine s odgojiteljicama Ivanom Pavišić i Ivanom Benko, djeca predškolske dobi u programu ranog učenja engleskog jezika s odgojiteljicama Hrvojkom Turek i Natašom Kadić te djeca u programu predškole pod vodstvom odgojiteljice Sare Jovanović sudjelovala su na radionici s HAK-om u prostorima Osnovne škole Mladost Lekenik.

Za realizaciju programa korištene su najsuvremenije metode – učenje kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo – pokazivanjem i vježbanjem. U interaktivnoj radionici su djeca aktivno sudjelovala dijeleći vlastito iskustvo i ranije stečena znanja o sigurnom ponašanju u prometu, a uz voditelje radionice su stekli i nova znanja.

U radionici su korištena didaktička pomagala, automobil na napuhavanje i električni automobil kao kulise. Radionica je obuhvaćala vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca su kući ponijela prigodne bojanke, slikovnice, magnetiće koji će ih uvijek podsjećati na to što su naučili.

Tekst pripremila odgojiteljica u programu ranog učenja engleskog jezika Nataša Kadić.