Posjet svetog Nikole Dječjem vrtiću Lekenik

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću u Maloj Aziji te je tamo i umro, 6. prosinca. Sveti Nikola zaštitnik je djece i pomoraca te su uz njega vezane i ispričane brojne legende. Štoviše, svaka hrvatska regija ima svoju legendu o ovome svecu. Ipak, u svakoj regiji Republike Hrvatske, a i šire, 5. prosinca u svakom kućanstvu se odvija ista stvar. Djeca marljivo peru i čiste svoje čizmice te ih ostavljaju na prozoru, a ujutro ih iznenadi poklon od njihovog zaštitnika u tim čistim i blistavim čizmicama.

Djecu DV-a Lekenik i ove godine posjetio je Sveti Nikola tijekom boravka u vrtiću. Djeca su ga željno iščekivala te ga dozivala veselim glasićima kroz melodiju pjesmice „Sveti Niko svijetom šeta, traži djecu svoju“. Oduševljenje dolaskom Svetog Nikole djeca nisu sakrivala, a s njime je stigao i njegov pomoćnik – načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. Prvo što su zamijetila je da Nikola sa sobom nosi štap te da na glavi ima kapu. Sveti Nikola pozdravio je djecu, upitao ih jesu li očistila svoje čizmice i naglasio da je važno da budu čiste svaki dan, ne samo kada očekuju poklon, na što su djeca potvrdno odgovorila te s radošću prihvatila poklone koje im je Nikola donio.

Tekst pripremila odgojiteljica Ivona Brodarić


Izvori: Dragić, M. (2009). Sveti Nikola u hrvatskoj katoličkoj, tradicijskoj, kulturnoj i filološkoj baštini. Hum: časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, (5), 35-57.