Dan jabuka

Dan jabuka u Dječjem vrtiću Lekenik

Republika Hrvatska može se ponositi rodnim poljima, rodnim vinogradima, pa tako i rodnim voćnjacima. Razno voće dozrijeva u razna godišnja doba, no jednu voćku nazivaju kraljicom godišnjih doba, a to je jabuka. Jabuka uza sebe veže brojne priče, izreke i pouke. Svi dobro znamo izreku – „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“ Plod jabuke obiluje vitaminima C, A, E, K i B, a od minerala sadrži kalij, magnezij, fosfor i željezo.

Važne dobrobiti koje nam donose jabuke prepoznale su i odgojiteljice srednje odgojno-obrazovne skupine i mlađe odgojno-obrazovne skupine. Zajedničkim su snagama pripremile zajedničko obilježavanje dana jabuka koji se obilježavao 20. listopada u našem Dječjem vrtiću Lekenik. Kroz pripremljene aktivnosti, djeca su svim svojim osjetilima mogla bolje upoznati ovo slatko voće. Kroz razgovor s odgojiteljicama, djeca su ispričala primijećena vizualna obilježja jabuka, pa su tako zaključili da jabuke mogu biti raznih boja, oblika, veličina te tako jačali svoju spoznaju o odnosima i vezama među predmetima. Odgojiteljice su za djecu također pripremile pravu poslasticu – domaći sok od jabuke, koji su pripremile uz dječju pomoć. Djeca su nakon kušanja odlučivala koji sok im je bolji – svježe pripremljen njihov sok ili onaj iz dućana. Prevagnuo je njihov domaći sok za kojeg su procijenili da im je slađi jer su ga pripremile njihove odgojiteljice.

Jabuka je veoma važna namirnica koja bi trebala svima biti uključena u prehrambene navike, a pogotovo djeci predškolske dobi jer za njih nosi mnoge dobrobiti.

 

Literatura:
Hulina, N. (2011.): Više biljke stablašice. Sistematika i gospodarsko značenje. Golden Marketing-Tehnička knjiga. Zagreb.

Tekst pripremila odgojiteljica Ivona Brodarić