Halloween

Halloween

„HALOWEEN“ ili „Noć vještica“ je poganski blagdan koji se slavi 31. listopada svake godine u zemljama engleskog govornog područja. Nekada se taj blagdan slavio kao obred u slavu žetve, a danas je to zabavni festival. Iako se Halloween smatra još jednim od zapadnjačkih komercijaliziranih blagdana, ipak je dio kulture. Halloween korijene vuče još iz drevnih predkršćanskih keltskih festivala, a u današnjem obliku obilježava se od 16. stoljeća.

Na taj dan djeca se maskiraju u duhove, vještice, vampire, zombije, bundeve, paukove,… Idu od kuće do kuće maskirani i govore izreku „Trick or treat“ kako bi dobili slatkiše. Bundeve se izrezuju i njima se ukrašavaju dvorišta, kao i paukovim mrežama i kosturima. „Noć vještica“ je dio tradicije zemalja engleskog govornog područja, a s obzirom da je naša skupina „Smiley“ u sklopu programa ranog učenja engleskog jezika, svake godine obilježavamo taj dan. Uoči dolaska „Halloweena“ kroz razne likovne, glazbene i umjetničke aktivnosti pripremamo djecu za taj dan. Na sam dan „Halloweena“ djeca se maskiraju u kostim koji žele, a i naš vrtić osigura prigodne kostime. Obilježavamo sve završnim „Halloween partyem“, maskirani, rasplesani i raspjevani. Kroz obilježavanje „Halloweena“ i drugih blagdana svojstvenih zemljama engleskog govornog područja potičemo kod djece interes i zanimanje za kulture u svijetu te poštivanje različitosti.

Kao skupini s programom ranog učenja engleskog jezika cilj nam je upoznati djecu kako s hrvatskim blagdanima i obilježjima, tako i s engleskom tradicijom, a kako nam je u godišnjem planu i programu obilježavanje praznika i običaja engleskog govornog područja djeca su i ove godine s nestrpljenjem iščekivala Halloween Party. Odgojiteljice su ovu temu iskoristile za razvoj jezika kao proširivanje receptivnog i ekspresivnog vokabulara i za razvoj misaonih operacija, razumijevajući prostorne odnose te razvijajući likovnu invenciju i maštu. Jedno od glavnih obilježja Halloweena je bundeva koju su djeca i odgojiteljice u ovoj skupini rezbarili te je ta aktivnost za djecu bila poticaj i za razne spoznajne i likovne aktivnosti, a kroz iste su djeca razvijala svoju kreativnost i finu motoriku šake, dok su usvajanjem pjesmica i recitacija na engleskom jeziku, vezanima uz teme bundeve i Halloweena, bogatila spoznaju i rječnik.

Tekst pripremila odgojiteljica u programu engleskog jezika, Nataša Kadić