Izlet na seosko imanje "Stari mlin"

Izlet na seosko imanje „Stari mlin“

Povodom obilježavanja „Dana kruha“, djeca polaznici Vrtića i programa predškole van redovitog programa, su 25. listopada 2022.godine posjetila seosko imanje „Stari mlin“.

Djeca, polaznici vrtića, u dobi od 5 do 7 godina u pratnji svojih odgojiteljica Ivane Pavišić, Silvije Čović, Nataše Kadić i Sare Jovanović, laganom vožnjom uputili su se prema Kloštar Ivaniću na seosko imanje „Stari mlin“. Tijekom ukrcaja i vožnje atmosfera je bila vesela i raspjevana, djeca su često pitala koliko nam još treba do odredišta.

Pri srdačnoj dobrodošlici, domaćin i animacijski tim upoznali su nas sa starinama koje su  izložene, na imanju, upoznali su nas s običajima koji su njegovani u prošlosti. Radi lakšeg tematskog obilaska imanja, animatori su nas podijelili u grupe, a potom smo krenuli u obilazak. Jedan dio posjeta imanju podrazumijevao je odlazak do vodenice. Vodenica je u funkciji stoga su djeca na licu mjesta vidjela kako izgleda postupak pravljenja brašna te su imala priliku opipati brašno.Upoznavali su životinje koje žive na farmi srne, koze, kokoši, guske, patke, paunovi, zečevi, poni i odrasli konj. Životinje su vrlo pitome i djeca su ih mogla hraniti iz ruke. Djeca su samostalno pripremala hranu za kokoši, koze, guske na način da su rulila kukuruz. Nakon zabavnog i poučnog obilaska, slijedila je radionica na kojoj je svako dijete na svoj kreativan i maštovit način napravilo svoj kruh.. Ljubazno osoblje restorana zatim je taj kruh ispeklo, i djeca su svoj kruh nosila kući. To je bio poseban događaj s obzirom na to da je svako dijete s ponosom kući ponijelo svoj rad, kako bi moglo pokazati roditeljima ,ali i skupa blagovati taj kruh. Uslijedio je kratak odmor i ručak nakon kojega su djeca zajedno sa svojim odgojiteljima i animatorima krenula u lov na skriveno blago. Dan nam nije pokvarila niti kiša, a sudeći prema doživljajima djece, veselimo se novim avanturama i novim izazovima.

Izjave djece:

SVEN: „Najviše mi se svidjelo kad smo hranili koze, i gledali kako se radi brašno. Išao bih tamo sa vrtićem opet.“

DOMINIK: “Pokazao sam mami i tati kako sam napravio kruh, koji su rekli kako je super.“

ZARA: „Najljepše mi je bilo hraniti koke i guske, i ja bih išla tamo s mamom, tatom i bratom.“

JUDITA: „Najljepše je bilo hraniti konje, ja jako volim konje, moj susjed ima konja kojeg stalno hranim.“

FILIPA: „Meni se svidio lov na blago i što smo zajedno podijelili bombone, i sve životinje su mi se svidjele.“

MATEA: „Kad sam hranila koke bila sam jako sretna, i bilo mi je jako lijepo vidjeti kad je seka Filipa hranila konje kojih se ja bojim.“

SARA: “Svidjela su mi se ona stara svjetla u restoranu i pojas u autobusu“.

Tekst pripremila odgojiteljjica u programu ranog učenja engleskog jezika, Nataša Kadić