Druženje djece, roditelja i odgojitelja starije odgojno - obrazovne skupine u Dječjem vrtiću Lekenik i sudjelovanje DV „Lekenik“ na likovnom festivalu u Šibeniku

Odgojiteljice starije odgojno – obrazovne skupine područnog objekta smještenog u osnovnoj školi „Mladost“  Nevenka Brleković, Ivana Pavišić i Lana Gagić osmislile su, pripremile i organizirale  roditeljski sastanak u obliku druženja djece, roditelja i odgojitelja na kreativnoj likovnoj radionici s temom „Zastavice za šibenski festival“ koji će se ove godine održati od 18. lipnja do 2. srpnja 2022. godine tradicionalno 62. put zaredom.

Druženja djece, roditelja i odgojitelja kao jedne od vrsta roditeljskog sastanka u dječjem vrtiću vrlo su vrlo važna jer uspostavljamo temelj za dobar odnos i zdravu komunikaciju  između djeteta, roditelja i odgojitelja.  Uključivanjem roditelja u druženje i igru približavamo obitelj vrtiću i vrtić obitelji. 

Međusobna komunikacija, suradnja i djelovanje roditelja i odgojitelja pomaže djetetu da se razvije u kompetentnu osobu. Od kvalitetne i dobre suradnje najveću korist ima dijete. Ono stječe socijalna iskustva, osjećaj sigurnosti, osobne važnosti i povjerenja u druge te svakodnevno raste  i razvija se. 

Stoga je naš cilj uz ugodna i poticajna druženja omogućiti kvalitetnije druženje roditelja, djeteta i odgojitelja, učiti jedni od drugih, upoznati načine komuniciranja s djecom i primijeniti ideje za kvalitetno provođenje vremena s djecom. 

Međunarodni dječji festival u Šibeniku je najstarija multimedijalna manifestacija takve vrste u svijetu, a posebna vrijednost Festivala je njegov likovni program te ga smatraju vrlo važnim. Za vrijeme održavanja dječjeg festivala u Šibeniku gradske ulice i trgovi tradicionalno su ukrašeni šarenim zastavicama s oslikanim likom djeteta raširenih ruku. Zastavice djece dolaze iz cijele Hrvatske, prikupljene tijekom likovnog natječaja „Kad se male ruke slože“. Nizanjem zastavica oblikuje se simbolično kolo malih prijatelja koji grle dječji festival.

Šibenik je daleko od našeg kraja i nismo svi u mogućnosti doputovati u taj grad, stoga smo odlučili sudjelovati na festivalu izrađujući zastavice s likom djece iz naše odgojno obrazovne skupine. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi  i druženju djeca su uz roditelje i odgojitelje na tkanini crtala svoj lik te ga kasnije oslikavala akrilnim bojama. Ove godine uz svoj lik kao temu djeca su trebala nacrtati jedan element neke druge kulture koji bi se nadovezao na temu „Susret kultura“. Cilj natječaja je potaknuti djecu na istraživanje i upoznavanje različitih kultura i njihovih obilježja. Uz autoportret djeca su odabrala simbole japanske lepeze, tulipana, iglua i piramide. Djeca su uživala u izradi istih te bila ponosna na sebe i na svoje roditelje koji su mogli biti s njima u skupini, vidjeti što se u vrtiću radi te sudjelovati, između ostalih, i u ovakvim vrstama aktivnosti.


Tekst pripremila: Ivana Pavišić, mag praesc. educ., odgojitelj mentor u starijoj odgojno- obrazovnoj  skupini