SVEČANA PROSLAVA 11. ROĐENDANA DJEČJEG VRTIĆA „LEKENIK“

Dječji vrtić „Lekenik“ svake godine 20. travnja slavi svoj rođendan. Datum se usko veže i uz 23. travanj, blagdan sv. Jurja koji je nebeski zaštitnik općine Lekenik, kada naša općina slavi svoj dan.

Nakon pandemijom uzrokovanih nekoliko godina nemogućnosti veće proslave rođendana, ove godine uspjeli smo proslaviti 11. rođendan našeg vrtića kako to i priliči. Uz mnoštvo pjesme, plesa, veselja, balona i velike torte organizirana je proslava u centralnom objektu dječjeg vrtića Lekenik. Taj dan svi su objekti vrtića bili svečano urešeni rođendanskim motivima koje su izradila djeca pod vodstvom svojih odgojiteljica, a u odgojno obrazovnim skupinama održavale su se različite kreativne aktivnosti koje su odgojiteljice osmislile u dogovoru s djecom. Uz glazbu, ples i pjesmu djece i odgojitelja, baš kao što to priliči svakom rođendanu, prostore vrtića ukrasili smo likovnim radovima djece vezanih uz rođendan. Konkretno, veliki poster na starom platu, na žutici s rođendanskom tortom kojeg su oslikala djeca krasio je područni objekt u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lekenik, torta od neoblikovanog materijala koju su od spomenutog materijala izradila, oslikala i ukrasila djeca, uljepšavala je prostor područnog objekta predškolske supine u osnovnoj školi. Siluete djece predškolske dobi odnosno djeca starije odgojno obrazovne skupine u prirodnoj veličini izrađene od raznovrsnog materijala obogatile su cijeli prostor centralnog vrtića. A kako izgleda svijet u očima djeteta rane i predškolske dobi moglo se vidjeti kroz izložbu projekata u polivalentnom prostoru koju su tijekom ove pedagoške godine realizirale sve odgojno-obrazovne skupine na raznolike teme poput Sportskog koraka u jasličkoj skupini, poticanja predmatematičkih vještina u mlađoj skupini, potom aktivnosti koje se dotiču važnih i aktualnih pitanja zdravlja, higijene i  anatomije ljudskog tijela u srednjoj skupini, o životinjskim vrstama u skupini sa ranim učenjem engleskoj jezika te E-tweening projekta pod nazivom „U svijetu likovnih umjetnika – art in my heart“ u starijoj odgojno-obrazovnoj skupini. Tijekom mjeseca travnja mogla se razgledati izložba dječjih radova starije odgojne skupine na temu njihova projekta pod nazivom: „Kako žive polarne životinje“ koja je postavljena u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom u Lekeniku.

Kroz svečani dio programa centralnu proslavu rođendana vodila je pedagoginja Marina Antunović koja je naše drage goste pozdravila i najavila nastupe naših najstarijih vrtićkih skupina. Na proslavi rođendana ugostili smo pročelnicu Sonju Čatić iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo; Marina Čačića, vijećnika Sisačko-moslavačke županije i predsjednika Općinskog vijeća Općine Lekenik; Ivicu Perovića, načelnika Općine Lekenik; predsjednicu Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Lekenik, Ljilju Dolovčak Mikočević te ostale članove Upravnog vijeća; Anamariju Adamek, voditeljicu stručnog tima SOS Dječjeg sela Lekenik; Mariju Hlupić ravnateljicu Narodne knjižnice i čitaonice Lekenik, Igora Rožića, ravnatelja Osnovne škole „Mladost“ Lekenik i Božidara Antolca, predsjednika Turističke zajednice Općine Lekenik. 

Načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović, zaželio je svim stručnjacima i djeci sretan rođendan. „Mnogo generacija djece je prošlo kroz naš dječji vrtić Lekenik.“ „Krenuli smo skromno s dvije odgojne skupine, a danas ih imamo pet što je veliki napredak, istaknuo je načelnik te nastavio  kako općina nastoji osigurati značajna sredstva za rad vrtića, a na godišnjoj razini je to oko 3 milijuna kuna, no, kako navodi načelnik, to nije obaveza nego dužnost općine. Kratko se okupljenima obratila i pročelnica Ćatić koja je prepoznala i pozdravila sva nastojanja Općine i Vrtića da održi i unaprijedi kvalitetu odgojno-obrazovnog rada te zaželjela što je moguće ranije i izgradnju potpuno novog objekta vrtića.

Himnom dječjeg vrtića Lekenik pod nazivom „Moj vrtić Lekenik“ započela je svoj nastup starija odgojno-obrazovna skupina s odgojiteljicama Brleković Nevenkom, Gagić Lanom i Pavišić Ivanom, a nastavili su recitacijom „Polazak u školu“ i  narodnom tradicionalnom pjesmom „Letovanić“. Djeca srednje skupine otpjevala su pjesme „Limači smo mali mi“ i „Što se u vrtiću radi“ s odgojiteljicama Benko Ivanom i Brodarić Ivonom, a djeca odgojno obrazovne skupine s ranim učenjem engleskog jezika pripremila su i otpjevala pjesmu s pokretom „Birthaday song“ i „Wheels on the bus“ s odgojiteljicama Hrvojkom Turek, Natašom Kadić i  Helenom Rožić.  

Motivirajuće i poticajne riječi za odgojitelje, djecu i cijelu Općinu Lekenik u svom govoru izrazila je ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik Mirjana Božić koja se posebno u svom obraćanju zahvalila svim djelatnicima  Dječjeg vrtića Lekenik, koji svaki na sebi svojstven način pomažu da djeca žive jedno sretno  i zdravo djetinjstvo. S ponosom je naglasila važnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ne samo za cjeloviti razvoj djeteta već posljedično i za razvoj budućeg društva  u kojem dijete već sada može aktivno participirati. Govorila je i o suvremenom i integriranom pristupu radu koji se prožima u našoj ustanovi ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Koliko je osobito važno poticati participaciju djece u kreiranju vlastitog prostorno-materijalnog okruženja i na taj način promicati građanski odgoj i demokratske vrijednosti u djece rane i predškolske dobi vrtić je poakzo aktivno sudjelujući na regionalnoj, a uskoro će to učiniti i na državnoj smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja. O tome što nas u našem vrtiću uči suvremena Reggio pedagoška koncepcija progovoreno je sudjelujući na međunarodnoj znanstvenoj stručnoj konferenciji u online okruženju naziva „Što nas uči Reggio? “ Promotori suvremenog načina rada tijekom navedenih izlaganja unutar akademske, stručne zajednice i šire bile su odgojitelj mentor Ivana Pavišić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i ravnateljica Mirjana Božić, stručna prvostupnica predškolskog odgoja i obrazovanja.

„Dječji život je poput papira na kojem svaka osoba ostavlja trag.“ Vjerujemo kako je duboko ukorijenjen, kvalitetan i neizbrisiv trag ostavljen i na ovoj proslavi 11. rođendana Dječjeg vrtića „Lekenik“.


Tekst pripremile:

Ivana Pavišić, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i odgojitelj mentor 

Mirjana Božić, stručna prvostupnica predškolskog odgoja i ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik


Još fotografija pogledajte ovdje:

Fotogalerija - Radio banovina