Večer matematike u Dječjem vrtiću Lekenik

Dječji vrtić Lekenik se već drugi puta uključio u osmišljavanje aktivnosti povodom manifestacije pod nazivom „Večer matematike“ koju organizira Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske.  Organiziranjem niza interaktivnih radionica nastoji se na zabavan i zanimljiv način poticati pozitivan stav prema matematici odnosno nastoji se osvijestiti kako je matematika svuda oko nas te da matematičke probleme svakodnevno uspješno rješavamo. 

U starijoj odgojno - obrazovnoj skupini dječjeg vrtića Lekenik odgojiteljice su osmislile i provele matematičke aktivnosti u tijeku odgojno-obrazovnog rada u sklopu radionice djece i odgojitelja. Radni centri s matematičkim zadatcima postavljeni su 02. prosinca 2021. godine. Aktivnosti su bile pomno osmišljene i isplanirane, a prostor su odgojiteljice obogatile različitim motoričkim igrama prilikom kojih su djeca usavršavala različite matematičke vještine. U osmišljavanju aktivnosti odgojiteljice su se vodile interesima, mogućnostima i individualnim karakteristikama svakog djeteta. Taj dan je bio posvećen razvoju matematičkih kompetencija kod djece kroz različite zanimljive poticaje, a sve s ciljem poticanja njihova cjelovitog razvoja te učenja putem igre.  Kreiran je matematički poligon s postajama na kojima se nalazila određena igra i u koju su se djeca uključivala i naposljetku i realizirala zadatak. Stoga je za svaku igru ili matematički zadatak dijete dobilo pečat kao potvrdu za odlično odrađen zadatak. Na kraju „Večeri matematike“ svako je dijete dobilo diplomu/zahvalnicu za sudjelovanje u aktivnostima.

Djeca su bila oduševljena ponuđenim igrama pa su neke ponavljali  i po nekoliko puta. Osmišljene aktivnosti koristiti će se i dalje u odgojno-obrazovnom radu prema interesima djece te će se nadograđivati i osmišljavati nove. Pozitivne povratne informacije djece o „Večeri matematike“, njihov interes, radoznalost i učenje vlastitom aktivnošću su poticaj na daljnje uključivanje u matematičke projekte i aktivnosti.

Doživljaji djece nakon održane večeri matematike:

„ Danas se jako puno vježbala matematika, ja to volim.“

„Teška mi je bila igra sa plus i minus.“

„ Sviđa mi se igra „Čovječe ne ljuti se“, ali treba dugo čekati da se dobije šestica.“

„Pobijedio sam u igri s trokutima i krugovima.“

„Imali smo najveću kocku na svijetu.“


Tekst pripremile: Ivana Pavišić, mag.praesc.educ., odgojitelj mentor

                                    Lana Gagić, odgojitelj

                                    Nevenka Brleković, odgojitelj


Galerija slika Večeri matematike