Radionica s djecom i roditeljima pod nazivom „Zdravo tijelo i zdrav duh“ – razgovarajmo o zdravoj prehrani u Dječjem vrtiću Lekenik

U našem vrtiću 24. studenog 2021. održana je radionica s djecom i roditeljima te stručnim  timom triju različitih zagrebačkih vrtića (dvije pedagoginje i jedna psihologinja) u sklopu Unicefova programa „Rastimo zajedno“.

Cilj radionice bio je upoznati djecu s konceptom zdrave prehrane i piramidom zdrave prehrane.

Aktivnosti koje su se provodile tijekom radionice bile su: 

1. Uvod- pozdrav i upoznavanje

2. Omiljena hrana

3. Piramida zdrave prehrane

4. Kako jedemo u obitelji

5. Voćna užina

6. Slobodna igra

7. Zajednička aktivnost roditelja i djece

8. Domaća zadaća i najava sljedećeg susreta

Voditeljica je tijekom aktivnosti „Omiljena hrana“ najavila priču „Zeldina omiljena hrana“ koju su djeca s velikom pažnjom i interesom slušala.

Zeldina omiljena hrana

Ježica Zelda trči po polju. Upravo je naučila kako naći nešto za jelo. Ona voli razno korijenje, a mrkva joj je najdraža. Kada dođe kući i kaže svojoj mami što je našla, majka joj  se smiješi. „Reci mi“, kaže mama, „sjećaš li se kad si bila mala ježica?“ „Ne baš“, odgovara Zelda. „Kad si bila mala, tvoje bodlje su bile potpuno bijele, mekane i kratke. Sada su smeđe, tvrde i dugačke. Baš si bila slatka mala ježica“, odgovara mama. „Pričaj mi još o tome kad sam bila mala“, kaže Zelda. „Puno si spavala i voljela si mlijeko koje sam ti davala.“ „Zar sam pila mlijeko?“ upita Zelda. „Da“, odgovara majka, „voljela si mlijeko.“ „Ali sada volim korijenje“ kaže Zelda. „Znam,“ kaže mama i pita je: „Što misliš, što će biti tvoja omiljena hrana kad skroz narasteš?“ „Uf, ne znam“, odgovara Zelda. „Što ti najviše voliš, mama?“ „Ja obožavam voće“ odgovara joj majka. „Onda ću ga i ja vjerojatno voljeti“, kaže Zelda i odlazi tražiti još korijenja. 

Pri samom izrazu dobrodošlice i upoznavanja sa voditeljima djeca su bila u svojoj sobi dnevnog boravka sa matičnim odgojiteljem, a roditelji u svojoj sa svojim voditeljima. Voditeljice su roditeljima ukazale na piramidu zdrave prehrane  te ih upoznale sa dječjim izjavama.

https://cdn.shortpixel.ai/spai/w_800+q_lossy+ret_img+to_auto/https:/petica.hr/wp-content/uploads/2020/01/naslovi_poglavlja_zdravi_tanjur_piramida.jpg 

A sa djecom su razgovarale o slijedećem: Tko kupuje hranu u vašoj obitelji? Ako imate vrt, tko brine o biljkama (sadi, zalijeva, ubire plodove)? Tko priprema doručak, ručak i večeru? Pomažete li i vi kod pripreme obroka? S kim obično jedete kad ste kod kuće? Kad i s kim vam je najljepše jesti (kad ste sami, kad gledate TV, kad ste s tatom i mamom, u vrtiću, s bakom i djedom itd.)? Što vam je tada najljepše?  Što se priprema za jelo kada je tvoj rođendan? 

Radionica je zaokružena zajedničkim druženjem, igrom i pjesmom za kraj ( pjesmica pod nazivom: „Kruška, jabuka šljiva....pjesmica o hrani te igra „Voćna salata“). Navedeno je druženje realizirano u opuštenom, ali i razigranom tonu, začinjeno kvalitetnim druženjem roditelja i djece. Voditeljice su se na kraju susreta zahvalile na suradnji i sudjelovanju te najavile sljedeći susret u ovom ciklusu radionica za koji vjerujemo svi s nestrpljenjem očekuju.

Obzirom da se sve do ove radionice u našem dječjem vrtiću od početka pandemije COVID 19 virusa, a u cilju da se svi međusobno zaštitimo radionice nisu realizirale, ista je bila svojevrsna doza osvježenja nakon dugo vremena (premda je i ova realizirana pod još itekako aktualnim epidemiološkim mjerama pa se odvila svega u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini i sa ograničenim brojem sudionika), podsjetila nas je koliko je važna i vrijedna interakcija s roditeljima i njihovom djecom u institucijskom kontekstu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na taj način nas podsjetila na potrebu ovakvog oblika suradnje i partnerstva s roditeljima. Bez obzira u koliko manjem obujmu se radionice održavale.


Tekst pripremila odgojiteljica u programu ranog učenja engleskog jezika Nataša Kadić

i ravnateljica Dječjeg vrtića Lekenik Mirjana Božić


Galerija slika s radionice