<

Događanja u engleskoj skupini - Halloween

DOGAĐANJA U ENGLESKOJ SKUPINI – HALLOWEEN

Krajem mjeseca listopada obilježili smo Halloween, koji se slavi u zemljama engleskog govornog područja. Iako se Halloween smatra još jednim od zapadnjačkih komercijaliziranih blagdana, ipak je dio nečije kulture. Halloween korjene vuče još iz drevnih predkršćanskih keltskih festivala , a u današnjem obliku obilježava se od 16. Stoljeća.

Kao engleska grupa cilj nam je upoznati djecu kako s hrvatskim blagdanima i obilježjima, tako i s engleskom tradicijom, a kako nam je u godišnjem planu i programu obilježavanje praznika i običaja engleskog govornog područja djeca su i ove godine s nestrpljenjem očekivala Halloween Party.Puna dva tjedna trajale su pripreme, a odgojiteljice su ovu temu iskoristile za razvoj jezika kao proširivanje receptivnog i ekspresivnog vokabulara i za razvoj misaonih operacija, razumijevajući prostorne odnose te razvijajući likovnu invenciju i maštu.

Jedno od glavnih obilježja Halloweena je bundeva koju su djeca i odgojiteljice u ovoj skupini rezbarili te je ta aktivnost za djecu bila poticaj i za razne spoznajne i likovne aktivnosti, a kroz iste su djeca razvijala svoju kreativnost i finu motoriku šake, dok su usvajanjem pjesmica i recitacija na engleskom jeziku, vezanima uz teme bundeve  i Halloweena, bogatila spoznaju i rječnik.

Na samom kraju organiziran je Halloween Party sa svim vješto izrađenim ukrasima te kostimima koje su djeca donijela od kuće.

TEKST PRIPREMILA ODGOJITELJICA U ENGLESKOJ SKUPINI NATAŠA KADIĆ