Dječji vrtić Lekenik i ove godine dobio je status „SIGURAN VRTIĆ“


Dječji vrtić Lekenik i ove se godine uključio u projekt „Sigurnije škole i vrtići“ u organizaciji Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj programa je ojačati kompetencije odgojitelja i djece za djelovanje u slučaju izvanrednih situacija poput potresa, poplave, požara i drugih ekstremnih uvjeta. Osim toga, cilj projekta je i provođenjem odgojno-obrazovnih aktivnosti u odgojno-obrazovnim skupinama pridonijeti sigurnosti u vrtiću, pružanju prve pomoći ali i pružanju psihosocijalne podrške. 

Na edukativnoj platformi „Sigurnije škole i vrtići“ su dostupne informacije, prijedlozi aktivnosti i radionica s uputama za realizaciju kao i brojne prezentacije koji su odgojiteljicama uvelike pomagali u realizaciji aktivnosti vezanih za sigurnost u vrtiću.

Pedagoške godine 2021./2022. su se u projekt uključile četiri odgojno-obrazovne skupine: mlađa mješovita odgojno-obrazovna skupina, srednja mješovita odgojno-obrazovna skupina, starija mješovita odgojno-obrazovna skupina te mješovita odgojno-obrazovna skupina s programom ranog učenja engleskog jezika. Odgojiteljice su provele mnoštvo aktivnosti pri čemu su u fokus stavile interese djece, a aktivnosti su prilagodile razvojnoj dobi djece. Nekima od aktivnosti koje su provedene jačale su se kompetencije u području primjerenog oblačenja ovisno o vremenskim prilikama, ponašanju tijekom vremenskih nepogoda ili prirodnih katastrofa, pružanja prve pomoći.

Ovo je druga pedagoška godina zaredom u kojoj je vrtić dobio status sigurnog vrtića, a suradnju s Hrvatskim crvenim križem i sudjelovanje u projektu ćemo nastaviti i u novoj pedagoškoj godini.

Članak pripremila stručna suradnica pedagoginja Marina Antunović